Muki Garázs

Tudd meg milyen egy Suzukit birtokolni

Személyes találkozás az autóval, és vajon lesz-e üzlet?

2018. április 06. 15:58 - Magyar Péter 87

Elindultunk a járműért. Egy kedves kollégám segítségével, akinek Swift-je van és maga is szokott szerelgetni, eljutottunk Tolnára. Az udvaron ott ált a fehér Suzuki, pontosan úgy, ahogy a hirdetésben a fényképeken szerepel. Az eladó egy szimpatikus középkorú úriember, állítása szerint kereskedésben dolgozik, és annak a kereskedésnek a nevére vették át az autót. Az eredeti tulajdonos, egy ismerőse, a 70 körüli öreg úr, aki szólt neki, hogy eladó a kedvenc Suzuki-ja, mert egy új Opel Mokkát vásárolt magának.

suzuki_1.jpg

A szervizkönyvben szereplő szervizek megerősítették, hogy valóban az „öreg” vitte hozzájuk az autót, és mindenre odafigyelt, ha valami gyanúsat hallott vagy tapasztalt, rohant a javítókhoz.

suzuki_4.jpg

Szemügyre véve a kocsit, láttuk, hogy valóban kivételesen jó állapotú példánnyal van dolgunk. Az eladó is tudta ezt, nem véletlenül vette meg, mondta is hogy mit kell nézni. Persze ugyanazokat említette, amit mi is tudtunk, az ablaktörlő motor fedele nem rozsdás, az ajtó alja szinte új, a kerékjáratok rozsdamentesek. Aknából is megtekintettük, minden gyári, sehol egy rozsdafolt, ezt bizony tényleg garázsban tartották, ahogyan a hirdetésben is le volt írva.

suzuki_9.jpg

Az alacsony üléspozíció miatt ki- és beszálláskor gyakran hozzáér az ember lába a küszöb fém részéhez, ezért onnan lekopik a festék, ezen persze nyoma sincs kopásnak vagy újrafestésnek. Egy apró horpadás van az oldalán, mintha a garázsban biciklitologatás közben egyszer csak nekidőlt volna a kormány, de alig észrevehető. Valamint az orrán van néhány kőfelverődés, ez arra utal, hogy használták és nem fékpadon ment bele a 116000 km. Aki emiatt nem vesz autót az hülye. A rajta lévő téli gumik fiatalok és nem kopottak, mintha újak lennének, a nyári gumik sem koptak szinte semennyire, de a DOT-szám alapján 2009-esek. A tulaj 45000 Ft-ot kér értük a lemez felnivel együtt, nem jutányos ár, de nem is rablás.

wp_20150401_002.jpg

A csomagtartóban nincs kosz, nem cementet szállítottak vele. A pótkerék gyári, nincs leeresztve. Felemelve törésre utaló nyomok nincsenek, ahogy a motortérben sem.

wp_20150206_006.jpg

A motor hideg volt, jól indult, látszott rajta, hogy nem hanyagolták el. A vezérműszíj fedelén egy felirat árulkodik, 91000 km-nél cserélték. A motorháztetőn olajcsere matrica mutatja, nem a tulaj cserélt olajat, hanem a szerviz.

Beülve érezni a jellegzetes Suzuki szagot, semmi illatosító, a kárpitok épek, a szőnyegek szőrösek, nem letaposottak. A kormány a bal kéz fogáspontja kivételével, rücskös, ezek szerint jellemzően egy kézzel tekergették, ami nem csoda, hiszen szervós. Az automataváltó karja is rücskös, nem sokat piszkálták feleslegesen. Kapcsolgatáskor, a karral együtt mozog a piros jelzés, ami jellemzően beragad egy helyre a leharcoltabb darabokon. A menetpróba során figyelni kellett a váltási pontokra különböző gázpedálállásoknál (ennek utána lehet nézni a javítási útmutatóban), természetesen minden kapcsolás a megfelelő sebességtartományban történt. Semmi rángatás, puhán veszi mindhárom fokozatot és a hátramenetet is. Az eladó szerint az öregnek 7,5l-t fogyasztott, reálisnak tűnt, az 1.6-os motor és az automataváltó együtt benzinzabáló kombináció. A fék jól fog, nem húz, a tárcsákat, betéteket nemrég cserélték, ezt láttuk is az aknából, az ABS-t egy kis poros felületen megvizsgáltam, rúgott rendesen. Visszatérve a próbaútról még egyszer körbefutottuk de nincs mit nézni, dönteni kell!

wp_20150410_003.jpg

Sajnos (vagy szerencsére) egy óra vizsgálódás és a próbaút után sem tudtunk belekötni, muszáj volt megvenni, ilyen jó állapotú 15 éves autót ritkán találni. Az eladó dörzsölt volt, az árból szinte semmit nem engedett, de nem baj, ennyit ér az autó. Megvettem. A nyári gumikat otthagytam, majd még eldöntöm, hogy kell-e.

Mire kitöltöttük a papírokat ítéletidő lett odakint, zuhogott az eső, ami később átcsapott havazásba. Új autó, sötét, rossz időjárás, alig mertem elindulni, nehogy valami baj legyen. Mivel nem volt tele a tank még tankoltam egyet, a képen a kutas tölti épp tele:

wp_20150130_001.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mukigarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr5813399949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.