Muki Garázs

Megbízható japán autók blogja

Műszaki vizsga 2022, olajcsere, gumicsere

2022. június 09. 00:40 - Magyar Péter 87

2022.04.29.

2022 májusában újra eljött a műszaki vizsga ideje. Be is jelentkeztem egy pénteki napra a kazincbarcikai Szabó Suzukihoz, mint eddig már oly sokszor. A vizsgáztatás mellé kértem olajcserét, az ezzel párban járó szűrő cseréjét, a kiégett műszerfal izzó cseréjét és a néhány héttel korábban vásárolt vadiúj négyévszakos gumik felszerelését is.

d8e66623-d2cc-407c-abc4-14df6148a31b.jpeg

A műszaki vizsga rendben lezajlott, ezt gátoló problémáról nem tájékoztatott a munkafelvételes kolléga. Ellenben megerősített abban, hogy a korábbi vizsgálat során már halkan hallható csapágyhangot most már ők is érzékelték és bizony a klímakompresszor a forrása. Az a klímakompresszor, amit alig egy éve szereltek be. Természetesen bontott alkatrészről van szó, számítottam is rá hogy bármikor elromolhat, de nem gondoltam, hogy ilyen hamar bekövetkezik. Szerencsére még nem vészes, csak hangos, még kibírja egy kis ideig.

Az olajcsere is tartogatott némi meglepetést, mert a Suzuki olajbeszállítót váltott, a Shell Helix-et lecserélték Ecstar-ra, ráadásul valami furcsa oknál fogva nem a szokásos 10W-40 viszkozitású, hanem 10W-30-as olajat töltöttek bele, nyárra... Ez azért baj, mert van már egy jelentős olajfogyasztása (vagy elcsöpögtetése) a motornak, ami miatt vettem egy nagyobb mennyiséget a Shell olajából. (Utántöltési és otthoni csere célból egyaránt) Ezt most ha nem is kell a kukába dobnom, de mindenesetre pihentetni kell a következő 10ekm-re, és vennem is kellett 2 liter tartalékot az Ecstarból. Mindegy, ha ezt tudom, elhoztam volna a saját készletet, beletöltötték volna…

e5ac71e7-0937-4fd6-a1f4-2605944a79d6.jpeg

Az izzócsere sem sikerült tökéletesen, mert a benne lévő 2 wattos rizsszemek helyett 5 wattosat tettek bele, ami sötétben zavaróan sok fényt ad, ráadásul melegedési problémákhoz is vezethet. Ezt legközelebb szóvá fogom tenni.

A gumik felszerelésével szerencsére nem volt baj. A felnik megfelelő előkészítéséről előző este magam gondoskodtam. Az előző szerviz során a Nokian gumikat átrakattam acélfelnire, a pőre alufelniket pedig eltettem a garázsba. A szervizlátogatás előtti nap pedig alaposan letisztogattam, leszedtem, a súlyokat, lekapartam a ragasztót, a fékport és a féltengelycsukló gumiharang szakadásból származó zsírt is.

Az új négyévszakos gumi ezúttal nem Nokian, vagy az előző posztban beígért Michelin márkájú lett, hanem Hankook, méghozzá Hankook Kinergy 4S2. A tesztek alapján jónak tűnt és az ára jelentősen kedvezőbb volt mint a CrossClimate (17 vs 25eFt). A korábbi Nokian-nak inkább egy téligumihoz hasonló mintázata van, ennek a Hankooknak inkább nyárigumira hasonlít a futófelülete. Majd kiderül melyik milyen időben jobb. Azt tudom, hogy a Nokian még 4 évesen is piszok jól fogott a hóban (ami 3 napig tartott az évben) a nyári melegben viszont minden kanyarban nyikorgott,

Az acélfelnire szerelt Nokian gumik is tovább gurulnak egy másik hasonló Suzukin, mivel 4 éves kora ellenére a futófelűlete 60-70-80%-osnak is elmegy. Én tulajdonképpen csak azért cseréltem le, mert félek az elöregedő gumitól, de garantálom, hogy egy 10 éves bármilyen gumitól (ami ezen az acélfelnin volt) jobb egy 4-5-6 éves négyévszakos.

A végére maradnak a szokásos költségek

51ad4fe8-a48f-4c23-b783-0fde7ffec746.jpegEzen felül a gumik

Hankook Kinergy 4S2 165/65R14 (4 db) - 71.958 Ft

Megint egy jelentős összeget ki kellett fizetnem az autóra, de hangsúlyoznom kell, hogy ez a szervizlátogatás is csak karbantartásról és kopó alkatrészek cseréjéről szólt. Az autóban nem romlott el semmi, és hibamentesen teszi a dolgát (pont a rendszeres karbantartásnak köszönhetően).

598fe688-477d-452d-9186-1b7c2caa2f6b.jpeg

Ha kíváncsi vagy mennyibe került eddig egy közel 20 éves automata váltós Suzuki Swift jó állapotban tartása nézd meg ebben a kissé összetett, de minden költséget tartalmazó táblázatban. Ha kevesebb adatra és több grafikonra, fogyasztási adatra vágysz, nézelődj a Spritmonitoron. Van egy összefoglaló cikk a Totalcar Népítélet rovatban, ebben röviden le van írva milyen autóról van szó.

A Patreonon pedig megtalálhatjátok az összes eddigi írásomat, nem csak Suzukis témában!

mukigarage_logo_100.png Blog excel_logo_100x100.jpgTáblázat spritmonitor_logo_100.pngSpritmonitor patreon_logo_100.pngPatreon tc_logo_100.jpgNépítélet
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mukigarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr6317820687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása