Muki Garázs

Megbízható japán autók blogja

Nagyszerviz a Priuson (20.000 km-en belül másodszor)

2024. március 29. 19:31 - Magyar Péter 87

2024. február

Az előző szervizlátogatáson, ami egy szimpla olajcserének indult, kiderült, hogy valami nincs rendben az elektromos vízpumpával, mert a mérések alapján alacsonyabb fordulatszámon üzemel, mint kellene (2650 vs 2425). Ez általában azt jelenti ezeknél a hibrid Toyotáknál, hogy ideje cserélni a vízpumpát. Mindez annakfényében érdekes, hogy 2 éve és 20.000 km-rel ezelőtt lett kicserélve ez az alkatrész.

img_2431_1.jpeg

Hogy lehet az, hogy egy olyan alkatrész, ami a megtett 20.000 km-nek nagyjából tízszeresét kellene kibírnia, míg a romlás jeleit nem kezdi mutatni. Az volt az első gondolatom, hogy ez előző nagyszerviznél, amit Dodó, vagyis a Prius szaki műhelyében végeztek, egyszerűen nem cserélték ki. Mivel felmerült ennek a gyanúja, megnéztem mit cseréltek még akkor és a listán szerepelt a váltóolaj, a négy gyertya és a klímahűtő is. A klímahűtőt biztosan kicserélték mert az kívülről is jól ltható, de a többi tételnél gyanakodni kezdtem. Emiatt a gyanakvás miatt kértem a Toyo Team Garage-t, hogy a másik két tételt is cseréljék, hacsak nem látszik minden kétséget kizáróan, hogy ezek nemrég cserélve lettek.

Szokás szerint reggel vittem az autót és megbeszéltük a dolgokat, délután pedig mehettem is átvenni. Végül mindhárom tételnél a csere mellett döntött a szerelő, de nézzük meg alaposabban az kokat.

Kezdük a vízpumpával. A Toyo Team Garage szerelője megállapította, hogy az a vízpumpa, amit a kocsimban talált, nem gyári alkatrész és nem egyezik meg azzal a gyári minőségű vízpumpával sem, amit ők szerelnek be. Konkrétan az hangzott el, hogy valószínűleg egy "gagyi kínai utángyártott alkatrészt szereltek be" Dodóék. Persze simán lehet, hogy a kimért alacsonyabb fordulatszámon még évekig elüzemelt volna a "gagyi kínai vízpumpa" is, és még hengerejes sem lett volna a kocsi de ki tudja, én nem mertem kockáztatni.

A következő tétel a négy gyertya volt, amire azt mondta a szakember, hogy "nem belevaló gyertya volt benne". Szemrevéve látható, hogy kicsit meg is van égve a gyertya. A "nem belevaló" persze erős túlzás mivel benne volt és működött vele a motor, de azt elfogadom, hogy ez a gyertya is minőségileg kifogásolható volt. Így ennek is a seréje mellett döntöttünk.

img_2432.jpeg

Az utolsó tétel, a váltóolaj pedig az a kategória, amiről nagyon nehéz megállapítani, hogy 20.000 vagy 100.000 km van benne. Erre azt mondta a szerelő, hogy nem tűnt vészesen koszosnak így simán elhiszem, hogy Dodóék kicserélték, de ezek után már eléggé megkérdőjelezhető, hogy a legjobb gyári minőségű váltóolajat kapta-e, így ennek a cseréje biztosan nem tett rosszat a Prius motorjának.

Ezek alapján nem tudom azt mondani, hogy Dodóék elcsalták volna a megbeszélt alkatrészek cseréjét, de mindenképp gyanús, minőségileg kifogásolható alkatrészeket szereltek az autómba. Emiatt nem hívtam fel, nem akarom ráborítani az asztalt, nem akarom teleírni azzal az internetet, hogy a Prius szakiék egy kókány banda, csak leírtam a tapasztalataimat. 

Azt nem gondolom, hogy a Toyo Team Garage rajtam akart nyerészkedni, mert Szutival, a szerviz egyik tulajdonosával egészen jó barátság alakult ki az elmúlt évben, és családilag gyakran összejárunk. Nem úgy ismertem meg, mint aki be akar mocskolni egy konkurens szervizt vagy át akar verni engem, szóval a storynak ezt a részét én nem kérdőjelezem meg. A lényeg, hogy Dodóhoz nem fogom többet vinni egyik autómat sem.

Lássuk a költségeket

Elektromos vízpumpa (gyári minőség), 4 db Denso gyertya, Toyota WS váltóolaj, munkadíj

180.000 Ft

A kilométeróra állása: 275.537 km

img_2435_1.jpeg

Ha kíváncsi vagy mennyibe kerül egy korai (2009) Toyota Prius III. fenntartása kövesd az autó történetét itt a blogon, vagy a Spritmonitoron, ahol az összes tankolás is fel van jegyezve.

A Patreonon pedig megtalálhatjátok az összes eddigi írásomat, nem csak Priusos témában!

mukigarage_logo_100.png Blog spritmonitor_logo_100.pngSpritmonitor patreon_logo_100.pngPatreon

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mukigarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr1518366793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása