Muki Garázs

Megbízható japán autók blogja

Kiderült mekkora a Swift tankja

2020. augusztus 31. 22:59 - Magyar Péter 87

Fórumokon, facebook csoportokban gyakran látom felmerülni kérdésként, hogy "Mekkora a régiswift tankja?". Ilyenkor sokan bekommentelik, hogy 30 liter, mások 32-t 35-öt mondanak, aztán valaki kinézi a gyári katalógusból, hogy 40 liter. Ezután jön a hitetlenkedés, meg hogy biztos a Sedan változat tankja nagyobb és végül abbamarad a vita. A helyes válasz egyébként tényleg a 40 liter, csak azt felejtjük el, hogy ezt nem lehet 100%-ig kihasználni. A mutató meg nem a legpontosabb.

Nem szeretek benzinkútra járni. Ezért gyakran szórakozom azzal, hogy meddig lehet még a nulla alatt járkálni a kocsival. De puhány vagyok és a legtöbb esetben megállok 34-36 liternél (mármint értitek, ennyit tudok beletölteni utána). Volt egyszer, hogy 38,38 liter is belement, amit nem hittem volna hogy felül fogok múlni, de ma ezt is sikerült.

25858636-f361-4dc7-9ea6-e5525dbaa3e5.jpeg

Viszont ez már az a kategória, ami nem tesz jót az autónak. Az utolsó 2-3 indításnál (1-2 km-es utakról van szó) már érezhetően hosszabban tekert az önindító. Az utcában ahol lakom, van egy enyhe lejtő, ott megállva, majd egy kis idő után újra elindulva már konkrétan alig indult be és 5-10 másodperc után leállt az autó. Azt hittem, hogy menni kell a kannával a kútra, de legurulva a lejtő aljára már nem állt le többé, a kútig tartó 1 kilométeren pedig végig enyhén emelkedik az út. Ebből is látható, hogy az okos japán mérnökök még arra is figyeltek, hogy akkor fogyjon el a benzin amikor lejt az út (mert akkor könnyű tolni) és ha a benzinkútig síkon, vagy egy kis emelkedőn kell megtenni az utolsó métereket, azt a saját erejéből legyen képes megtenni a kocsi.

Szóval begurultam a legközelebbi benzinkúthoz, ami egy Lukoil kút (amúgy mindig MOL-nál, Shell-nél, vagy ritkán OMV-nél tankolok) és a pisztoly kattanása után a következő érték jelent meg a kijelzőn:

411fbac3-5a92-41e4-bbb0-ff3ada4ec2ba.jpeg

39,39 liter

Ennyit sikerült beletölteni úgy, hogy még nem láttam magát az üzemanyagot a nyíláson keresztül, csak a pisztoly kattant le háromszor.

39 liternél többel tehát nem érdemes számolni, mint kiautózható mennyiség, mert akkor már bármelyik pillanatban ellöttyenhet a benzin a szivattyútól, plusz a koszt is erősebben gyűjti a benzinszűrő. A szűrőt egyébként pont a hétvégén tervezem kicserélni.

Tapasztalatból még annyit tudok elmondani, hogy amikor a mutató eléri az empty vonal tetejét, akkor olyan 32 liter, amikor az E betű felső szárát, akkor kb. 34-36 liter szokott belemenni. Most a mutató az E betű középső szárán ült egy ideje.

Ha kíváncsi vagy mennyibe került eddig egy közel 20 éves automata váltós Suzuki Swift jó állapotban tartása nézd meg ebben a kissé összetett, de minden költséget tartalmazó táblázatban. Ha kevesebb adatra és több grafikonra, fogyasztási adatra vágysz, nézelődj a Spritmonitoron. Van egy összefoglaló cikk a Totalcar Népítélet rovatban, ebben röviden le van írva milyen autóról van szó.

A Patreonon pedig megtalálhatjátok az összes eddigi írásomat, nem csak Suzukis témában!

mukigarage_logo_100.png Blog excel_logo_100x100.jpgTáblázat spritmonitor_logo_100.pngSpritmonitor patreon_logo_100.pngPatreon tc_logo_100.jpgNépítélet
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mukigarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr5116184142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása